Elérhetőség: 06 62 547-690 · info@residens.hu

Residens Kft.

Energiatudatos

jövőt építünk

Rekuperátor

...avagy szellőztetőrendszer
A szellőztetés problémája az otthoni fa nyílászárók, műanyagra való cseréje után merül fel a leggyakrabban. A fa nyílászárók szigetelésének köszönhetően a sok hézagon, résen át friss, de hideg levegő áramlik a helyiségekbe. Nincs szükség más szellőzőrendszerre, de a fűtési költségek az elveszett hőenergia miatt nagyon magasak.
A műanyag nyílászárókra való áttérést követően a fűtési költségek jelentősen csökkennek, de megjelenik egy sor új probléma: nedvesség, a kellemetlen szagok nem távoznak, a levegő minősége romlik, a falon megjelenhet a penész. Persze lehet alkalmazni hagyományos szellőztetést, de ez csak nyáron jó megoldás. Télen a meleg a szellőzőnyílásokon és a nyitott ablakokon át távozik, így a tervezett fűtési költségmegtakarítás elillan. A jól szigetelő nyílászárók beszerelése ellenére sincs költségmegtakarítás.
Erre a problémára van egy hatásos és gazdaságos megoldás: egy berendezés, amely lehetővé teszi a megfelelő szellőztetést, és a meleg benntartását - a rekuperátor.
A berendezés két ventilátorból és egy hőcserélő panelből áll. Az egyik ventilátor friss levegőt fúj be, a másik az elhasznált levegőt távolítja el. Eközben a két légáram áthalad a hőcserélő panelen anélkül, hogy keveredne egymással. A panel, az elhasznált levegő hőenergiáját átadja a beérkező légáramnak. Eredményképpen friss és meleg levegő áramlik a helyiségbe.
A készülék hatásfoka nagyon magas, így a fűtési költségek csökkennek, a komfortérzet nő.
A rekuperátor akár nyáron is eredményesen alkalmazható. Klimatizált, hűtött helyiségekben alkalmazva visszanyerhető a hűtésre fordított energia. a berendezés ára hamar megtérül, gazdaságossága nyilvánvaló. Alkalmazhatósága széleskörű: irodák, fodrászat, kozmetika, fitnesztermek, szoláriumok, üzletek, bevásárló központok, kocsmák, kávézók, éttermek, műhelyek, üzemek.

Hírlevél