Elérhetőség: 06 62 547-690 · info@residens.hu

Residens Kft.

Energiatudatos

jövőt építünk

Elektromos áramot fejlesztő ablakok, napcella permettel

A marylandi New Energy Technologies Inc. kutatói kifejlesztettek egy olyan eljárást, melynek köszönhetően üvegre lehet permetezni a napcellákat. Ennek az eljárásnak köszönhetően jött létre a "napablak". A vállalat, mely az energiaszerzés hétköznapi koncepcióját bemutatta, jelezte, hogy a "permet eljárás" szabadalmazása folyamatban van. 


Mindez 1 héttel az után történt, hogy a New Energy hatalmas áttörtést jelentett be, miszerint a vállalatnak sikerült kizárnia az összes fémet a napcellákból, melyeket az átlátszó NapAblakok gyártásakor használnak. A fém egy nem átlátszó anyag, mely blokkolja a láthatóságot és megakadályozza, hogy a fény áthatoljon az üvegen.  A napcellák NapAblakra való permetezése remélhetőleg jelentős kereskedelmi termelést eredményez a mai vékony bevonattal szemben.

A hagyományos vékony bevonatot drága és lassú módszerekkel gyártották, mely előállítás magas hőfokú, finom "vákuum lerakódású" folyamatokon alapszik, hogy az energiahordozókra napenergiát csapoljanak, melyek az újító solar technológiák kereskedelmi sikerének gyakori akadályai.

"A végeredmény egyszerűen túl vastag volt, hogy átlátszó legyen, mely egy fontos szempont a fejlesztést illetően, hogy kereskedelmileg járható legyen a Nap által vezérelt üvegablak." mondta a vállalat.

Meetesh V. Patel, a New Energy Technologies Inc. elnök vezérigazgatója a következőket nyilatkozta:  "Kereskedelmi értelemben ez az új ?permet? technológia fontos gyártási előnyöket eredményez a  NapAblakainkat illetően, jelentős költségcsökkentéssel, gyors termeléssel és szobahőmérsékletű lecsapódással."

Eközben, a NapAblak technológiájuk képes elektromos áramot generálni az áttetsző üveg ablakon.

A világ legapróbb működő napcellái és kapcsolódó komponensei, melyet most már permetezni lehet - teszik lehetővé, hogy a napenergia generáljon elektromos áramot az üveg felszínén.

Ezek az aprói napcellák egy ultravékony réteget képeznek, mely egy ezrede az emberi hajszálnak, vagy egytizede a mikrométernek. A hagyományos rétegek jóval vastagabbak, ezért alkalmatlanok az áttetsző ablakokra.

A vállalat tavaly decemberben mutatta be a napcellák permet technológiáját a Nanotechnológia Online folyóiratában.

 

Vissza
2011. február 09. @ 15:49:28
Hírlevél